fbpx
Maak een afspraak

7 GB aan ruimte wordt er gereserveerd voor updates en tijdelijke bestanden vanaf de volgende major release van Windows 10. Dit laat Microsoft weten in een blogpost. De volgende major release komt uit in de lente.

Deze 7 GB ben je kwijt en kun je dus niet gebruiken om bestanden op te slaan. Microsoft geeft aan dat deze ruimte nodig is om Windows goed te laten werken en te updaten. Het kan zijn dat de ruimte door Microsoft niet volledig in gebruik zal zijn, maar zij claimen de ruimte dus wel en vullen deze met tijdelijke bestanden en updates op het moment dat dit nodig is.

Tijdens de herfstupdate zijn er gebruikers data kwijt geraakt en zijn deze updates stop gezet. Microsoft wil met deze wijziging dit soort problemen voorkomen.

Hoe werkt het?

Applicaties die gebruik maken van tijdelijke bestanden worden geplaatst in de gereserveerde ruimte van Windows. Dit gebeurd dus niet meer in de vrije ruimte zoals voorheen. Wanneer deze tijdelijke bestanden niet meer nodig zijn worden ze uit de gereserveerde ruimte verwijderd. Windows updates worden gedownload en geïnstalleerd en hebben daar tijdelijke ruimte voor nodig. Ook dit gebeurd middels de gereserveerde ruimte. Wanneer deze gereserveerde ruimte niet voldoende is, zal er gebruik gemaakt worden van de vrije ruimte op je harde schijf. Als deze ruimte ook niet voldoende is, zal Windows je begeleiden met het uitbreiden van de ruimte door een externe harddisk of usb stick te gebruiken.

Wat kan ik nu al doen?

Het is goed om nu al te beginnen met zorgen voor voldoende ruimte op je Windows 10 machines. Daarvoor kun je een inventarisatie doen en vervolgens een plan opstellen om de machines uit te breiden of op te schonen. 

Als je daar hulp nodig bij hebt, dan kun je ons inschakelen. Wij kunnen je helpen door onze health check uit te voeren op je IT omgeving. Daarmee creëren wij o.a. een overzicht van alle werkplekken waar de vrije disk ruimte een probleem zou kunnen zijn voor de volgende major update. 

Daarnaast kunnen wij je onze managed werkplek dienst leveren, waarin wij het beheer verzorgen voor je werkplekken. Niet alleen worden je updates dan gecontroleerd en getest doorgevoerd, we houden de vrije disk ruimte ook in de gaten.

 

Daar wil ik meer van weten!