fbpx

Maak een afspraak

“Je staat stil, we horen je niet… hallo? Joehoe?” … Iets wat je vaker gehoord hebt van collega’s tijdens die video meeting de afgelopen weken. Is het niet bij jezelf, dan was het wel bij een collega. En het is best wel logisch…

Vrouwlief is een nieuw recept aan het koken met Youtube filmpjes als handleiding. De Sonos in de keuken staat ook gezellig aan met wat internetradio. Je zoons zitten te streamen via Netflix terwijl ze ondertussen de laatste katten fails zitten te kijken op hun telefoon. En je dochter is braaf aan het videobellen met school. Vervolgens probeer jij met 1 streepje wifi op zolder met je collega’s te videobellen. 

Allemaal over die ingebouwde wifi in de modem van je provider. In de meterkast. Traag dus… Lees hier hoe wij denken over wifi.

Meten = Weten

Meten is weten… Begin van te voren met een meting. Wat zijn de plekken in huis waar je goede wifi zou willen hebben? Check wat voor snelheden je haalt en leg ze vast. Een app die wij graag gebruiken is Wi-Fi Sweetspots, waarin je makkelijk een opname kunt doen van de snelheid en die vastlegt met een duidelijke naam. De meting gebeurd tussen het apparaat waar je de app gebruikt en de Accesspoint waarmee je verbonden bent. Doe deze meting op het moment dat het netwerk rustig is.

Je kunt nu voor jezelf bepalen of je snelheden haalt die acceptabel zijn. In ons geval hebben we een 200MB internetlijn en is de Wifi dus sneller dan wat de internetlijn ons geeft. Daarnaast doen we op de Wifi eigenlijk niet veel anders dan browsen, videobellen, videostreamen en Office 365 gebruik, dus wat dat betreft ruim voldoende. Bepaal dat ook voor jezelf…

Even een aantal getallen op een rij volgens hun sites:

 • Netflix stream in Ultra HD kwaliteit : 25 Megabit per seconde
 • Youtube in HD kwaliteit: 15 Megabit per seconde
 • Microsoft Teams bellen in een groep in HD kwaliteit: 2 Megabit per seconde

Nu heb je een beeld van je snelheden in het huis en wat je ongeveer waar zou nodig hebben.

Verbeter je huidige wifi

Een aantal tips die helpen om je huidige wifi te verbeteren:

 1. Staat je Wifi apparatuur nu op een plek wat in de buurt staat van de plekken waar jij Wifi wilt hebben? Ons advies is om je apparatuur centraal te zetten als dat mogelijk is. Het liefst ook hoog en vrij van zaken die het signaal kunnen verstoren.
 2. Zorg dat je 1 wifi netwerk hebt. Een wifi netwerk wordt aangegeven met een SSID. Als je dus meerdere accesspoints hebt, zorg dan dat de netwerknaam hetzelfde is. Je wifi clients checken namelijk eens in de zoveel tijd met welke accesspoint zij het beste kunnen verbinden en pakken de dichtsbijzijnde. Als je werkt met verschillende netwerknamen, dan moet je handmatig switchen.
 3. Bekabel accesspoints daar waar het kan. Het liefst vanuit een switch die op de router is aangesloten. Er zijn veel producten op de markt die het makkelijk maken om wifi uit te breiden zonder kabel. Ons advies is altijd om accesspoints te bekabelen, maar natuurlijk snappen we dat je bij bepaalde huurwoningen niet zomaar gaat boren in muren en plafonds.
 4. Check of je kanalen niet storen met de buren. Wifi werkt op een 2,4 GHZ en een 5 GHZ netwerk. De kanalen die je vaak het best kunt gebruiken bij 2,4 GHZ zijn 1, 6 en 11. Voor 5 GHZ kun je het best kanalen 36, 40, 44 en 48 gebruiken. Heb je meerdere accesspoints, zorg dan dat accesspoint 1 en accesspoint 2 beide op andere kanalen werken. 

Ga na het toepassen van deze tips nog een zelfde meting uitvoeren en kijk of er positieve verschillen zijn.

Dan maar uitbreiden

Ik heb al jullie tips opgevolgd, maar ik krijg niet de gewenste snelheid en dekking…

Dan zal er uitbreiding moeten komen. Plan dit zorgvuldig en stel de volgende vragen:

 • Welke kamers wil jij goede wifi verbinding?
 • Hoe groot zijn deze ruimtes en zijn er veel storende factoren voor de wifi in deze ruimtes?
 • Kun je met kabels in de buurt komen?
 • Heb je te maken met dikke muren en plafonds waar een signaal door moet gaan?
 • Wat ga je in die kamers doen met je wifi? Streamen? Videobellen? Alleen browsen?


Een referentie inrichting

Een standaard inrichting die werkt bij veel gezinnen:

 • Gebruik een bekabelde multi-room wifi systeem.
 • Zet wifi van je modem uit.
 • Woonkamer en keuken zijn voor veel gezinnen belangrijk. Zorg dat hier een access point is.
 • Slaapkamers van kinderen zijn vaak belangrijk, zorg dat hier een accesspoint is die bereik heeft voor deze slaapkamers.
 • Op zolder wordt vaak een hoekje ingericht voor kantoor. Zorg dus dat hier een accesspoint is.

Dus eigenlijk zeggen jullie, zet op elke verdieping een accesspoint? Klopt, dit is vaak het geval. En de tuin dan? Als dat belangrijk voor je is en je kunt er geen kabel naar toe leggen, dan kun je uitwijken naar een onbekabeld mesh systeem die buiten kan werken. Of een accesspoint die goed op 2,4 GHZ werkt, zo dicht mogelijk bij de uitgang. Waarom zeggen we 2,4 GHZ? Omdat 2,4 GHZ een groter gebied dekt en minder gevoelig is voor zaken als glas.

 

Tot slot

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om een betere wifi verbinding te krijgen. Er komen best wat technische termen voorbij en het is geen makkelijke materie. 

ITeamplay heeft veel ervaring met het adviseren, aanleggen, optimaliseren en beheren van wifi verbindingen. Zo leveren wij ook onze managed wifi diensten, waarin je volledig ontzorgt wordt op dit gebied.

Mocht je vragen hebben over jouw wifi verbinding of je verbinding op kantoor, dan helpen we graag. Contact opnemen kan o.a. door op de button hieronder te klikken.

Daar wil ik meer van weten!