fbpx

Toename

De afgelopen tijd is er een flinke toename geweest in het aantal pogingen om Whatsapp accounts over te nemen. 

Oplichters gebruiken deze methode om zich voor te doen als jou en mensen over te halen om geld over te maken via een link die ze naar je contacten sturen. 

De verspreiding hiervan lijkt op die van een virus en volgt een vast patroon.

Hieronder leggen we je uit hoe deze oplichters te werk gaan, hoe je ze kunt tegenhouden en wat te doen als je account is overgenomen.

Hoe werkt het?

Om Whatsapp op je telefoon toe te voegen moet je je nummer verifiëren via een code die je per sms krijgt. Whatsapp is echter niet gebonden aan het telefoonnummer van de telefoon die je gebruikt. 

Je kunt er ook voor kiezen om een ander nummer in Whatsapp te gebruiken, dit kun je doen door de 1e keer dat je Whatsapp start een ander telefoonnummer in te toetsen. De sms met de verificatiecode wordt dan naar het nummer gestuurd wat je op hebt gegeven.

Oplichters maken hier slim gebruik van door via een bekende, waarvan ze Whatsapp al hebben overgenomen, jouw nummer over te nemen door naar de verificatiecode te vragen. 

Zodra jouw Whatsapp dus is overgenomen zullen er uit jouw naam ook berichten worden verstuurd naar mensen uit je contactenlijst met de vraag de verificatiecode door te sturen. 

Hoe ziet het eruit?

Stap 1

Je krijgt een sms met een verificatiecode van Whatsapp.

Stap 2

Via Whatsapp krijg je een bericht van een bekende waarin diegene vraagt de code die je zojuist hebt ontvangen door te sturen. 

Stap 3

Als je op de link klikt of de code doorstuurt wordt je Whatsapp geactiveerd door de oplichter.

Wat kun je hiertegen doen?

Gelukkig kun je voorkomen dat oplichters je account misbruiken om zich voor te doen als jou. Door het inschakelen van 2-staps authenticatie heeft een oplichter niet genoeg aan alleen de Whatsapp verificatiecode. Hij zal daarna nog een code nodig hebben om daadwerkelijk toegang te krijgen tot je Whatsapp account. 

Daarnaast kun je ook onthouden dat je nooit een verificatiecode van Whatsapp (of een ander account) moet doorsturen. Een code die naar jou persoonlijk wordt doorgestuurd is alleen voor jou bedoeld en niet voor anderen, ook niet voor bekenden. 

Volg onderstaande stappen om 2-staps authenticatie in te schakelen in Whatsapp.

Stap 1

Open Whatsapp, druk op de puntjes rechtsbovenin beeld en open Instellingen.

Stap 2

Ga naar Account en open Verificatie in twee stappen.

.

Stap 3

Druk onder in beeld op Inschakelen, je kunt nu een code van 6 cijfers opgeven en een e-mail adres om je code te herstellen mocht je deze vergeten. 

Zodra je dit hebt gedaan krijg je een bevestiging, je bent nu beter beschermd tegen het overnemen van je account. Oplichters zullen nu naast de sms-code ook deze code moeten weten voordat ze je Whatsapp account over kunnen nemen.

Wat als je gehackt bent?

Maar wat nou als het al te laat is? Je account is al overgenomen en er worden berichten uit jouw naam verstuurd. 

Volg onderstaande stappen om de schade te beperken en zo snel mogelijk weer toegang te krijgen tot Whatsapp.

Informeer iedereen zo snel mogelijk dat je Whatsapp account is overgenomen. Zo is de kans kleiner dat je contacten ook slachtoffer worden. Gebruik hier sms, facebook of e-mail voor.

Probeer je nummer weer op je telefoon toe te voegen. Dit doe je door op de knop Controleren te drukken in de melding dat je Whatsapp account niet meer op je telefoon actief is. Een alternatief is Whatsapp van je telefoon verwijderen en opnieuw installeren vanuit de appstore. Het is mogelijk dat je niet direct een nieuwe verificatiecode kunt opvragen via sms. Als dit te vaak gebeurd in een korte tijd dan wordt deze mogelijkheid door Whatsapp uitgeschakeld, je krijgt hierbij te zien wanneer je een nieuwe code kunt aanvragen.

Heb je een nieuwe verificatiecode maar heeft oplichter 2-staps authenticatie op je account ingeschakeld? Als er 7 dagen niet ingelogd is op een Whatsapp account dan wordt de 2-staps authenticatie automatisch uitgeschakeld. Je zult dan dus nog 7 dagen geduld moeten hebben voordat je weer toegang hebt tot je Whatsapp account. 

Vergeet niet, zodra je weer toegang hebt, om in Whatsapp alle apparaten met toegang tot Whatsapp Web te verwijderen. Dit kun je doen door naar Instellingen te gaan en Whatsapp Web te openen. Druk hier op Afmelden op alle apparaten.

Daar wil ik meer van weten!